A babák egészségéért

 
Maderné Kok Zsuzsa (képünkön) Tatán a Kőkúti-iskola tanuszodájában és Tatabányán a Gyémánt fürdőben vezet babaúszás-foglalkozásokat. A babaúszás jótékonyan hat a csecsemők egészséges testi-lelki fejlődésére. (2011.08.22.)

Maderné Kok Zsuzsa (képünkön) Tatán a Kőkúti-iskola tanuszodájában és Tatabányán a Gyémánt fürdőben vezet babaúszás-foglalkozásokat. A babaúszás jótékonyan hat a csecsemők egészséges testi-lelki fejlődésére. (2011.08.22.)

 

   A 35 éves Maderné Kok Zsuzsa projektmérnökként dolgozott egy multi cégnél több mint 10 évig. Jelenleg a Lotti Babaúszó csoportnál oktató, hetente 3–5 helyszínen tart foglalkozást. Helyszínenként átlag 3 csoporttal, csoportonként 7-8 gyermekkel. Egy sűrűbb héten közel 100 gyermek fordul meg a keze alatt, többségüket kicsi koruktól (4-6 hónapos kortól) 3-4 éves korukig neveli a víz szeretetére. Csoportjaiban Down-szindrómás, csípőproblémás, koraszülött és izomtónus problémával született gyermekekkel is foglalkozik, a szülők és a kezelőorvosok visszajelzése alapján többségük a klinikai gyakorlatnál gyorsabb és nagyobb mértékű fejlődést mutatnak, amelyet egyértelműen a babaúszásnak  tulajdonítottak.

   – Már a saját gyermekemnél megfogott, hogy a kicsi gyerekek szinte ösztönösen helyesen mozognak a vízben. Nekünk, felnőtteknek csak finoman kell segítenünk őket a babaúszás-foglalkozásokon. Engem feldob, amikor látom, mennyire felszabadulnak a medencében, és hogyan válnak egyre magabiztosabbá, később igazi „medencei vagányokká” sokszor koraszülött, légzés,-csípő és egyéb problémákkal érkező babák is. Ez a mozgásforma elérhető és javasolt minden kisbabának, négyhónapos kortól. Ilyenkor már elég erős a picik immunrendszere, és még megvan a búvárreflex, így merüléskor ösztönösen tudják zárni a légutakat. A babák ösztönösen vonzódnak a vízhez, hiszen még emlékeznek az anyaméhben való úszkálásra – ismertette Maderné Kok Zsuzsa oktató az általa vezetett, egyre népszerűbb baba-úszóprogram alapját.

   Azt is megtudhatjuk, hogy a babaúszás jótékonyan hat a csecsemők egészséges testi-lelki fejlődésére. Segít megelőzni a tartáshibák kialakulását, edződik a test, élénkebb a vérkeringés, erősödik az immunrendszer, a kicsi alig beteg, s a közös uszodai élményektől meghittebbé válik a szülő és gyermeke kapcsolata.

         – A szülő jelenléte és a közös játékos feladatok biztonságérzetet adnak a babának, örömteli az együttlét. Nagyszerű családi programok ezek a foglalkozások. Bemelegítő gyakorlatként a szülő a gyermekét az ölében tartva tornáztatja mondókával, énekléssel egybekötve, majd jön az úszás és a játék. Ha a pici babát kellemes élmények kötik a vízhez, később könnyebben és örömmel tanulja meg a tényleges úszómozgásokat, koordináltabb lesz minden mozdulata – összegezte Maderné Kok Zsuzsa eddigi tapasztalatait, majd elmondta, hogy heti egy alkalommal ajánlott a babaúszás az apróságoknak teljesen biztonságos, szigorúan ellenőrzött és megfelelő hőfokú vízben.

        – Két gyermekem rendszeresen jár babaúszásra a Kőkúti-iskolába. – Megnyugtat, hogy négyéves kisfiam, Zalán tökéletesen feltalálja magát a mély vízben is. Másfél éves kislányomnak, Zitának pedig olyan tudatos mozgása van már most, mintha vízben jött volna a világra. És hétről hétre új mondókát, dalt tanulnak – osztotta meg velünk örömét Milkóné Kozma Lívia tatai anyuka.

                                           Pécsváradi Andrea

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió