Gerecse 50 - 2018

 
1982 óta minden év áprilisának 3. szombatján kirándulók ezrei lepik el a Gerecse hegységet, hogy végig gyalogolják a Gerecse 50, 30, 20 és 10 teljesítménytúra valamelyikét. A 2018-as időpont ettől azért tér el egy kicsit, mivel idén az ünnepek miatt április 3. szombatja munkanap lesz. Vannak, akik kihívásként fogják fel a rendezvényt, vannak, akik egy jó túrára vágynak, és vannak, akik csak szeretik a természetjárás üdítő mozgásformáját. Egy azonban bizonyosra vehető, hogy aki részt vesz, biztosan jól fogja magát érezni. (2016.04.02)

Gerecse 50

A túrát minden felkészült túrázónak ajánljuk, nemre való tekintet nélkül, de a táv hosszúsága miatt 12 év alatti gyermekeknek még nem javasoljuk.

TÚRA ÚTVONALA

Tatabánya, Szent Borbála tér - János-forrás - Baji vh. - Tardos - Pusztamarót - Héreg - Bánya-hegy - Koldusszállás - Kisréti vh. - Panoráma út - Turul - Tatabánya

RAJT-CÉL

Tatabánya, Szent Borbála tér 1. előtti területen a túraközpontban.  A téren ingyenes mobil WC-k állnak a túrázók rendelkezésre, valamint csomagmegőrzés és tisztálkodási lehetőség is biztosított. A tér területe tágas, parkosított, így vonzáskörzete ideális a várakozó és/vagy a beérkező túrázóknak.

INDULÁS

A túrázók reggel 6:00-8:00 között indulhatnak el a túraközpont rajtzónájából.

NEVEZÉS

Csak ONLINE nevezés van, ami 2018. január 22. 12:00 órától április 21. 24:00-ig tartó időszakban elérhető. Nevezéshez kattints az "ONLINE NEVEZÉS" gombra.

NEVEZÉSI HATÁRIDŐK ÉS DÍJAK

Online nevezés: január 22. – február 28. között: 2300 Ft
Online nevezés: március 01. - április 21. között: 3000 Ft

Helyszíni nevezést nem áll módunkban elfogadni!

A NEVEZÉSI DÍJ ELLENÉBEN NYÚJTOTT SZOLGÁLTATÁSOK

Minden nevezett részvevő egy vadonatúj Gerecse turista térképet kap induláskor a rajtban
A rajtnál egy 0,5 literes VIVIEN ásványvizet kap minden résztvevő, amelynek üres flakonja későbbiekben utántölthető az ellenőrzőpontok ivóvíz szolgáltatásaival, illetve a célban leadva egy Túró Rudira váltható be.
Almát adunk a Pusztatemplom ellenőrzőpontnál.
Zsíros kenyér és szódavíz várja a túrázókat a vértestolnai műút keresztezése után.
Kisréten egy finom Cerbona müzli szelet várja a megfáradt vándorokat.
50 km-es túrázók egy tányér meleg levest (nem por) kapnak a célba érkezés után (a levest étvágytól függően a készlet erejéig tudjuk biztosítani).
A szintidőn belüli sikeres teljesítők jelvényt és oklevelet kapnak, míg a szintidőn túliak csak oklevél díjazásban részesülnek.
EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLAT

A Rajt/Cél területén, illetve Pusztamaróton, Héregen, Bánya-hegyen és a Turulnál.

MEGKÖZELÍTÉS

A vasút vagy a mellette található autóbusz-állomástól Budapest irányába fordulva, párhuzamosan haladva, majd a nagy szürke-narancs épületet megkerülve kb. 500 méter megtétele után érhető el a rajthely.  A túranap folyamán, nagyjából minden órában, minden irányba indulnak vonatok. A túraközpont gépkocsival is könnyen megközelíthető. Ingyenes és fizetős parkolási lehetőség az utak mentén, a környező lakótelepeken, vagy a közeli multi áruházak nagy kapacitású területein. Kérjük, tartsátok be a parkolási és várakozási szabályokat!

A MÁV a Gerecse 50 teljesítménytúrákra érkezőknek 50%-os kedvezményt ad az alkalmi menettérti jegyek árából, amit a túraközpontban felállított MÁV-standon lehet érvényesíteni.

AJÁNLOTT FELSZERELÉS

Hátizsákot, deréktáskát vagy könnyű vászontarisznyát javaslunk, hogy a két kéz szabadon maradjon! Az öltözködés során figyeljünk a rétegességre, ami igazodjon a várható időjáráshoz. Nagyon fontos a bejáratott, kellő stabilitást és kényelmet adó lábbeli. Az 50 kilométernek egy egyszerű tornacipőben nem ajánlott nekivágni, helyette könnyű bakancs vagy terepcipő az ajánlott. Ételt módjával vigyünk magunkkal, négy szendvicsnél többet sem enni, sem cipelni nem ajánlott.

Italunk legyen víz, tea, esetleg sportital, – az üdítők kifejezetten nem ajánlottak-, de jól jöhet némi zamatos gyümölcs is szomjoltás gyanánt.

VERSENYSZABÁLYZAT

Nincs, mivel ez nem verseny.  Az esemény előírásait azonban tartsuk be.

Az ellenőrző pontokat a szintidők betartása mentén az adott sorrendben kötelező érinteni, amit az igazolólapra történő bélyegzéssel a célban kell igazolni. A természet és a környezet védelme, a dohányzás és a szemetelés tilalma minden részvevőre kötelezően vonatkozik!

Kerékpárral és kutyával TILOS ezen a napon túrázni balesetveszély és az „állatkínzás” eshetősége miatt, hiszen ekkora tömegben csak pórázon és szájkosárral mehetnének a kutyák, hosszú órákon keresztül...

TANÁCSOK

Ne induljunk neki felkészületlenül a hosszú távokon. A kevésbé tapasztaltaknak ajánlott a 10 és a 20 km-es túrákat választani, hogy fokozatosan készüljenek fel a növekvő terhelésre.
Kisebb egészségügyi panasz esetén mérlegeljük az esetleges indulási, lemondási alternatívákat, ám betegen, lázasan kifejezetten TILOS az indulás!
Az 50 km-en fehér pont jelzésekkel külön jelölve van az útvonal. Az egyedi turistajelzéseket követve így egyértelműen megtaláljuk a követendő útvonalat, hiszen a teljes körpálya ezzel a színnel van kijelölve! A kilométer és szintadatokat pedig a rajtnál kapható térképeken találjuk.
FELADÁS ESETÉN

Az alábbi kiszállási pontokat javasoljuk igénybe venni:
Tardos, Pusztamarót, Héreg, Vértestolna melletti műútkeresztezés, Koldusszállás, illetve a Turulnál a városba tartó aszfaltút. Tömegközlekedési lehetőségek Tardoson, Héregen és a Vértestolnai úton vannak.

A túrán nem résztvevő kísérők szintén a fenti kiszállási pontokon tudnak találkozni a túrázókkal.

A túrán kísérő busz NINCS!

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió