Elment a népszerű tanár úr

 
Herczegh Ferenc, az ismert tatabányai testnevelő tanár életének 81. évében elhunyt. Május 27-én (pénteken) 15 órakor a tatabányai Újtelepi temető új ravatalozójában vesznek tőle végső búcsút. Herczegh Ferenc többek között a Komárom-Esztergom Megyei Röplabda Szövetség elnöki funkcióját is betöltötte. 

Herczegh Ferenc, az ismert tatabányai testnevelő tanár életének 81. évében elhunyt. Május 27-én (pénteken) 15 órakor a tatabányai Újtelepi temető új ravatalozójában vesznek tőle végső búcsút. Herczegh Ferenc többek között a Komárom-Esztergom Megyei Röplabda Szövetség elnöki funkcióját is betöltötte. 

     Hihetetlen, amikor egy hónapja találkoztunk, még semmi jele sem volt, hogy gyilkos kór támadta meg. Mint mindig, derűs volt és bizakodó. Szokás szerint beszélgettünk a sportról, mert az volt az élete, mert a sport éltette. 

    Herczegh Ferenc 1930 szeptember 5-én Balatonkenesén született. A háború utáni nehéz, gyötrelmes években a Budai Tanítóképzőben szerezte első pedagógiai oklevelét, mjad elvégezte a testnevelési főiskolát. Tatabányára került, pályája kezdetén volt nevelőtanár a Bányaipari Technikumban, tanított a Petőfi-, a Táncsics-, a 2. számú-, majd a 3. számú- általános iskolában.

 1966 szeptemberétől az akkor induló Tatabányai Ipari Szakközépiskola (később Bánky Donát szakközépiskola lett a neve) tantestületébe került, melynek 1990. december végéig, nyugdíjba vonulásáig meghatározó tagja volt.   Rengeteg fiatalt ösztönzött a sportolásra, még a kezdetekben a tatabányai Petőfi-iskolában ő adott ping-pong ütőt először dr. Henkey István kezébe, aki a magyar asztalitenisz fénykorában NB I-es játékos lett Faházy János, Gárdos Géza, Klampár, Jónyer és Gergely társaságában. Dr. Henkey később kiváló nemzetközi játékvezető lett, többek között bíráskodott a budapesti Európa-bajnokság döntőjén is.

  Herczegh Ferenc büszke volt tanítványaira. Így többek között nagy kedvenceire, Vincze István és Szalma József válogatott futballistákra, a birkózó olimpikon Takács Jánosra, Bognár Bozsó élvonalbeli kézilabdázóra, és még sorolhatnánk. De ott volt tanítványai között Fekete Tibor (Samu), az ország egyik legképzettebb zenésze, az egykori Korál együttes kiváló basszusgitárosa is.

  Hivatásánál fogva tiszteletben tartott minden sportágat, ám a röplabda állt szívéhez a legközelebb. Kevesen emlékeznek már arra, hogy volt egyszer egy remek kis csapata az 1960-as évek elején a megyei tanácsnak. A Tatabányai Petőfi női röplabda együttese, amelyet szinte a családjának tekintett Herczegh Ferenc. A mai MÁV szálló helyén vörös salakos pályák voltak, pezsgő röplabdás élettel. Nem véletlen, hogy a tanár úr edzősködése alatt sok kiválóság nevelkedett a Petőfinél. Frecska Mária például válogatott lett, Zsuzsa húga és Póczos Jutka az akkor kiváló, az ország egyik legjobbja, az Almásfüzítői Timföld SC erősségei lettek.   Kemény, de igazságos tréner volt, szerették a tanítványok, akiknek többségét az ipari szakközépiskolából verbuválta.
Herczegh Ferenc tanár úrra mint kiváló testnevelő tanárra, sportszervezőre, edzőre, a röplabda sportág jeles városi, megyei és országos képviselőjére emlékezünk. Híresen nagy munkabírásával, győzni akarásával, vidám természetével jó hatással volt a tanítványaira, tanártársaira és környezetére. Délelőtt tanított, nevelt a mozgás szeretetére és emberségre. Délután sportkört vezetett. 50 éves életkora felett is egyedül állt a háló egyik oldalán, szemben 3-4 tizenéves tanítványával. Este edzést tartott. Hol a lány, hol fiú csapataival vett részt a nemzeti bajnokságokban a minőségi sport utánpótlás-nevelésében. Hétvégén a pálya szélén teljes átéléssel irányított, többször örült, mint szomorkodott.

    Nem szeretett veszteni, hihetetlen energiával szugerálta tanítványait a győzelemre, többnyire sikerrel.  A megyei diáksport szervezőjeként nyugdíjas korában is aktívan tevékenykedett. A korcsoportos diákolimpiai versenyeken szervezőként, versenybíróként találkozhattunk vele. Amíg az egészsége engedte, nyugdíjas korában is tanított a Mikes Kelemen Középiskolában és a Hermann Ottó Általános Iskolában.

    Hosszú, alkotó élete során sok ismerősre, barátra talált, Tatabányán és környékén a sporthoz közel állók jól ismerhetik munkásságát. A sikeres, válogatott sportolók emlékezete mellett azok az amatőrök is nagy szeretettel emlékeznek rá, akiket „csak” a játék szeretetére, a mozgás örömére tanított.  Az egykori tanítványok, munkatársak, barátok nehezen hiszik el, hogy a Tanár Úr elment.  Felesége, Erzsike, Ferenc és Zsolt fia mellett életét a sport iránti elkötelezettség jellemezte. Sok barátja volt, akik tisztelték, becsülték a szókimondó, mindig őszinte embert.

   Tanár Úr, nyugodj békében, teljesítsd önmagad választotta égi feladatodat, mert jól tudjuk, ott sem pihensz majd. Vár a röplabda, a sport, amelynek szeretetét soha nem lehetett kitörölni belőled. Ahogy emlékedet sem, amely örökké bennünk él…

 

Horváthy Lóránt, a KEM SZÖSZ elnöke

Péntek Sándor, a kemsport főszerkesztője

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió