Tatabányán temették el Szláva Zakirovot

 
Életének 73. évében elhunyt Szláva Zakirov (Zakirov Vjacseszláv), a tatabányai ökölvívás legendás alakja. Az edző utolsó kívánsága az volt, hogy kedvenc városában, Tatabányán helyezzék végső nyugalomra. 1976-ban, a TBSC az ökölvívó szakosztály vezetőedzőjének Zakirov Szlávát nevezte ki. A Szovjetúnióból érkezett kiváló ökölvívó-edző - aki nem mellesleg testnevelő-tanári végzettséggel is rendelkezett - ütőképes csapatot alakított ki, akik nemcsak a csapatversenyeken, hanem az egyéni megmérettetéseken is diadalmaskodtak. (Fotó: Mazán Tibor) (2018.01.21)

Szlava


Dezamits és Kuzma a kiváló szakmai munka eredményeképpen 1980-ban még az olimpiára is kijutott. A tatabányai edzősködése mellett a sikeres vezetőedző meghívást kapott a magyar válogatotthoz is, ahol jelentősen közreműködött és segítette a versenyezők eredményes felkészülését. Ebben az időben a válogatott vezetőedzője Papp László és Kajdi János volt, Szláva pedig iskolázó edzőként tevékenykedett a válogatottnál. Ezek során rendszeresen magával vitt 3-4 tatabányai versenyzőt is, akik tapasztalatokat gyűjthettek.

Szlava temetése
 
Edzősködése alatt az addig másodosztályban szereplő csapat felkerült az I. osztályba és ott meghatározó szereplővé vált. A csapat hazai és nemzetközi versenyeken ért el helyezéseket: Fesztivál Kupa (15 ország), Dobó Emlékverseny (15 ország), Eocén Kupa (12-15 ország), Dunántúli Bajnokság, Országos Szakszervezeti Bajnokság versenyein II.-III. helyezéseket értek el sportolóink, míg a magyar bajnokságon csapatunk a Honvéd és a Dózsa mögött a harmadik helyezést ért el úgy, hogy a Dózsának 18-20, a Honvédnak 20-22 versenyzője volt, míg a TBSC-nek 12-14 versenyzője, akik ezeken a megmérettetéseken részt tudtak venni.

Szlava temetése - a család


A pszichikai felkészülés eredményeképp a TSC öklözői nem ismertek legyőzhetetlen ellenfelet és rendszerint megnyerték az összecsapásokat. Kuzma és Dezamits mellett említést kell tenni Rózsa András EB bronzérméről és Somodi Ferenc EB arany és ezüstérméről.
Szlava Zakirov keze alatt több magyar bajnok Csordás Gábor, Borók Imre, Kalló László, Márton József és Flórián Béla dolgozott és a kiváló szakmai munka eredményeképpen győzedelmeskedtek hazai és nemzetközi megmérettetéseken. Említést érdemelnek még Richter Tibor és Vécsy József, akik mindig dobogós helyezést értek el magyar bajnokságokon.
 
A szakosztály ezen időszaka (1976-1983) igen jelentős volt. Szláva távozása előtt maga mellé vette Kardos Józsefet, aki a mestertől eltanulta az orosz-iskola fortélyait és magas színvonalon nevelte fiataljainkat. Mellette segédedzőként tevékenykedett a néhai Bakondi József is.

Isten nyugosztaljon Szláva!

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió