Elhunyt Danyi Jenő ökölvívóbajnok

 
Életének 65.évében elhunyt Danyi Jenő (Budapest, 1955. február 20. – 2020. október 19.) kilencszeres magyar bajnok ökölvívó. (2020.10.20.)  

1961 és 1985 között a Budapesti Honvéd ökölvívója volt. Edzője Badari Tibor volt. Váltósúlyban versenyzett. 1974 és 1983 között a magyar válogatott keret tagja volt. 1979-ben a kölni Európa-bajnokságon, 1982-ben a müncheni világbajnokságon az ötödik helyen végzett.

 

A Blikk információi szerint a postán, sorban állás közben verték meg a kilencszeres bajnok egykori bokszolót, aki később kórházba került, majd elhunyt. Danyi Jenő életének utolsó szakaszát figyelve kiderül, rendkívül méltatlan körülmények között távozott.

 

– Az ellene elkövetett becstelen támadás is hozzájárult ahhoz, hogy itthagyott minket Jenő – nyilatkozta megtörten az elhunyt ökölvívó testvére, Danyi Gyula.

 

Még évekkel ezelőtt két agyi infarktuson is átesett a korábbi kiváló sportoló. Ennek ellenére, ahogy korábban a szorítóban is mindig jellemző volt rá, kitartott, a végsőkig küzdött. Bár az élet alaposan meggyötörte, számtalan nehézség elé állította, rokkantnyugdíjasként is erős tudott maradni, civilben hentesként dolgozott. Rászolgált volna a megbecsülésre, hiszen sportága legjobbjai közé tartozott idehaza. A kilenc hazai bajnoki aranyérme mellett a nemzetközi porondon is bizonyított, az 1982-es renói világbajnokságon a pontszerző ötödik helyen zárt a magyar csapat legeredményesebb tagjaként. Nem meglepő, hogy sokan tartották példaképnek, s kezdtek el miatta bokszolni. Ezért is különösen megdöbbentő, ami történt vele.

 

– Egy szeptemberi napon sorban állt a postán, amikor odalépett hozzá egy férfi, többször megütötte, majd meg is rugdalta – elevenítette fel a közelmúlt szörnyűségét a testvér. – Kíméletlenül elbánt vele a támadója, nem ismert kegyelmet. Mentőt hívtak hozzá, bordatörést állapított meg az orvos. Hogy lehet ilyet tenni?!

 

– Az ellene elkövetett támadás szerintünk hozzájárult ahhoz, hogy rosszabbodjon az állapota. Úgy gondoljuk, azt sem lehet kizárni, hogy mindez szerepet játszott a halálában. Feljelentést tettem a rendőrségen, remélem, hogy a hatóságok igazságot szolgáltatnak – mondta a könnyeivel küszködve Danyi Gyula. – Itthagyott minket Jenő, Annával, a testvéremmel nincs nyugodalmunk, nem ezt a halált érdemelte.

 

A Budapesti Rendőr-főkapitányságtól megtudtuk, 2020. október 16-án rendelt el nyomozást súlyos testi sértés bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen, ám a rendőrség úgy tudja, nem szeptemberben, hanem korábban történt a bántalmazás.

 

Összeállította: Horváth Tímea

 

 

Danyi Jenő

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió