Koppánymonostori SE: interjú Berecz Dezsővel

 
Sport, játék, közösségformálás – ezt jelenti nekünk a foci. Komárom-Esztergom megye településeinek majd 70%-ban foglalkoznak labdarúgással. A sportszervezetek működtetése, fenntartása azonban áldozatos munkával jár. Az infrastrukturális fejlesztések, a képzési, versenyeztetési lehetőségek moderálása egységesen alkotják a klubok feladatköreit. (2020.05.15)

Szerencsések vagyunk, hogy megyénkben több példaértékű egyesület is működik, melyek hozzájárulnak a fiatalok, felnőttek és öregfiúk mindennapi sporttevékenységeihez, kikapcsolódásához.

De hogyan is épül fel egy ilyen szervezet? Kik és milyen eszközökkel járulnak hozzá a megyei labdarúgás életéhez?

A Koppánymonostori SE elnökét, Berecz Dezsőt kérdeztük egyesületük működéséről.

Milyen képzésben részesülnek a labdarúgók? Milyen a szervezet kapcsolata a helyi intézményekkel?

A Magyar Labdarúgó Szövetség által elfogadott licences edzők foglalkoznak labdarúgóinkkal, szeretnénk biztosítani sportolóink számára, hogy minél jobb képzést kapjanak. Évről-évre bevonjuk a Koppánymonostori Általános Iskola diákjait és a monostori Napsugár Óvoda gyermekeit abba a folyamatba, ahol már alsó tagozatos illetve nagy csoportos korban megismerkedhetnek a csapatba tartozással, rendszerese sportolással. Így rögzül a gyerekekben a sportszerű életvitel, az azt megkövetelő fegyelem. Fontosnak tartom, hogy labdarúgóink egy jó közösséghez tartozzanak, a szülők a rohanó világban, nyugodtan ránk bízhatják gyerekeiket, mert a futballal a sportolót tiszteletre neveljük,beilleszkedésre tanítjuk, pozitív személyiséget fejlesztünk, ügyessé tesszük, megtanítjuk győzni és veszíteni. Egyesületünk a fokozatosság elvét követve több évre alapkoncepciót épít fel az MLSZ sportstratégiájával összhangban, és évadonként határozza meg részleteiben, a megvalósítandó feladatokat. A versenysport mellett nagy figyelmet szentelünk a tömegsport népszerűsítésére és annak feltételeink megteremtésére.

Miként használja fel az egyesület a TAO forrásokat?

A Kormány 2011-ben hatályba lépett döntése folytán a gazdasági társaságok lehetőséget kaptak, hogy a Nemzeti Adó és Vámhivatalba befizetendő társasági adójuk egy részét egy általuk megnevezett látvány-csapatsportág finanszírozására fordítsák. Ezzel a támogatással egyesületünk jelentős finanszírozási forráshoz juthat, melyből eszközeinket fejleszthetjük, tevékenységünknek színvonalát növelhetjük. A támogatási lehetőségek maximális kihasználásával komoly anyagi terhet vesz le a sportszervezet, a labdarúgók, szülők válláról. Büszkeséggel tölt el, hogy TAO forrásból elkészült élőfüves edzőpályánk, amit körbekerítettünk, labdafogó hálót helyeztünk fel a két kapu mögé, elkészült fedett lelátónk a center pályánkon, nívós kihangosító rendszerünk segíti, hogy a mérkőzések minél színvonalasabbak legyenek. Fantasztikus dolog nagyméretű műfüves pályánk megléte, amit szintén TAO pályázati forrásból valósítottunk meg. Műfüves pályánkon, lelátó, eredményjelző tábla felszerelésével komfortosabbá tettük a szurkolók számára műfüves pályánkat. Körbe kerítettük a Berecz Dezső Sporttelepet, center pályánkon is eredményjelző tábla segíti a nézők informálását. Arra törekszünk, hogy játékosainknak biztosítani tudjuk a kulturált, biztonságos sportolás feltételeit, szervezett utazást, a korszerű sportfelszerelést. Összességében elmondható, hogy a társasági adókedvezmény által igénybe vehető új pénzügyi forrásokkal a koppánymonostori labdarúgás eddig is átgondolt elképzelései még tovább bővülhetnek, hisz ezekkel a pénzösszegekkel nem az aktuális költségvetést próbáljuk felemészteni, hanem sportszakmai növekedést kívánjuk biztosítani. Elértünk egy szintet, szeretnénk ezt fenntartani, de ha lehetőségünk van rá akkor folytatnánk sportpályánk fejlesztését.

Hol tart most az egyesület és mik a távlati tervek?

Sporttörténelmi siker a Koppánymonostori Sportegyesület életében, hogy a 2017-es esztendőben eredményeink révén

indulhattunk az MLSZ Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság által szervezett labdarúgó bajnokság legmagasabb osztályába a Megye I-be.

Célunk a biztos bennmaradás volt amit sikeresen abszolváltunk. A következő évadban nagyon szép helyezést értünk el, a hatodik helyen fejeztük be a bajnokságot.

Fantasztikus sikernek tartom, hogy a Koppánymonostori SE az MLSZ által megszervezett utánpótlás bajnokságokban az U-14 ; U-16 ; U-19 csapataink a Megyei I.osztályban versenyeznek. Az U-7 ; U-9 ; U-11 ; U-13-as focistáink a Bozsik Programban vesznek részt.

Az utánpótlás korosztályoknál még nem az eredményességen van a fő hangsúly, hanem célunk továbbra is az utánpótlás nevelés, a futball alapjainak lerakása, a játék megértetése,megszerettetése, taníttatása. Fontos a megfelelő képzés biztosítása után, lépcsőzetesen, tudatos szakmai munkával kialakítani a korosztályokat.

Törekvésünk a felnőtt csapatba beépíteni azokat az ifjú játékosokat, akik már bizonyították tehetségüket, megvan az ambíció és elszántság arra, hogy megmutassák képességeiket.

 

További sportsikerekben gazdag munkát kívánunk!

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió