Elsner László csúcs közelben

 
Az új esztendő rendkívüli eseménnyel indult a tatai aikidósok számára. Mesterük, Elsner László megkapta a 6. dan fokozatot és azzal együtt a shihan (nagymester) címet. Ez a legnagyobb elismerések egyike, hiszen az aikidó olyan sportág, amelyben a 10. fokozatot földi halandó soha nem érheti el. A nyolcadikat viszont igen, és ehhez az elméleti határhoz került most közelebb Elsner László. (2013.01.21.)

Az új esztendő rendkívüli eseménnyel indult a tatai aikidósok számára. Mesterük, Elsner László megkapta a 6. dan fokozatot és azzal együtt a shihan (nagymester) címet. Ez a legnagyobb elismerések egyike, hiszen az aikidó olyan sportág, amelyben a 10. fokozatot földi halandó soha nem érheti el. A nyolcadikat viszont igen, és ehhez az elméleti határhoz került most közelebb Elsner László. (2013,01.21.)

 

Japánban szokás, hogy minden év januárjában összegyűlnek a világ vezető aikido mesterei az aikido-doshu (az aikido vezetője jelenleg Ueshiba Moriteru) elnöklésével egy Kagamibiraki nevezetű újévköszöntő rendezvényre. Itt történik a felterjesztett, illetve megajánlott dan fokozatok ünnepélyes jóváhagyása és kihirdetése.

Az idén, a Kagamibiraki ünnepségen a Doshu odaítélte a tatai Elsner Lászlónak az igen előkelő 6. dan-fokozatot. Érdemes megemlíteni, hogy erre már nem létezik vizsga, és nem is adják meg akárkinek. Felterjesztés szükséges hozzá, valamint komoly érdemi alapok, úgy, mint például az aikidóért végzett munkásság, terjesztése és még sorolhatnánk. Még különlegesebbé teszi, hogy a ma elérhető legmagasabb rang a 8. dan (valamikor 10. volt, de ma már nem adnak ki ilyet), és tudni kell, hogy nem japán ember ritkán lép a 6. dannál előrébb. Ezért is számít kuriózumnak Elsner sensei (tanár) csodálatos fokozata.

– Az elismerés újabb mérföldkő megyénk és Tata városa számára, hiszen bizonyítja, hogy Japánban is komolyan jegyzik és elismerik munkásságunkat, amelynek már harminc éve az Öreg-tó parti város a központja, egyben a magyar aikido történelmének is egyik meghatározó helyszíne – mondta szerényen Elsner László, akihez 30 éves barátság fűzi e sorok íróját. Mindig hatalmas tisztelettel adóztam óriási szervező képességének. Amikor tudtomra adta, hogy az aikido nem lehet soha versenysport, érthetetlenül vártam a választ.

– Ez egy olyan sportág, amelyben nem szabad versenyezni. Veszélyes a fogásai miatt, amelyek bénulást vagy annál még nagyobb bajt is okozhatnak. Ezért is van, hogy inkább a csodálatos bemutatók és az önvédelmi tanfolyamok tartása, amelyek fő profilunkat alkotják. talán ezért is olyan népszerű hazánkban, különösen Tatán – hangsúlyozta.

Elsner László, a tatai székhelyű, országos hatáskörű Aikido Alapítvány technikai vezetője kiváló szervező munkájának köszönhető, hogy a szervezet mára több mint 320 tagot számlál, yudansáink száma pedig mintegy 30 főt. Elsner László Sensei életét az aikido gyakorlásának, fejlesztésének, magyarországi és nemzetközi terjesztésének, továbbadásának szentelte, ezért is mondhatjuk, hogy a magyarországi aikido kiemelkedő történelmi alakja.

Az egykori katonatiszt eredeti végzettsége híradástechnikai üzemmérnök. Azon mai magyar mesterek egyike, akik meghonosították, és Fujita Shihan tanításaihoz hűen, igen magas színvonalon oktatják, népszerűsítik Magyarországon és Szlovákiában e szép, modern, egyben archaikus harcművészetet. Szellemiségében az O’Sensei tanítását hirdeti: az aikido budo, amely a szeretetet és nem a másik megsemmisítését teszi mindenek fölé.

Elsner László évente számos edzőtábort, szemináriumot szervez, további célja a napi gyakorláson és önfejlesztésen túl az aikido megőrzése és pontos továbbadása a jövő generációjának, valamint O’Sensei tanításának és üzenetének minél több emberhez való eljuttatása, közvetítése.

 
 
Elsner kromológia

1976: először kerül kapcsolatba a japán harcművészetekkel, köztük az aikidóval.

1980: megkezdi tényleges aikido-tanulmányait Gollo Michel vezetésével.

1984: a Magyar Aikido Szövetség megalapítása Várszegi Rudolffal, Horváth Józseffel, Bodnár Gyulával.

1986: szervezése révén kerül sor az első magyarországi nemzetközi edzőtáborra Tatán, melyet japán mester tartott Yunichi Yoshida személyében, aki Tamura Nobuyoshi shihan megbízásából érkezett.

1987: sikeres shodan vizsgát tesz Yunichi Yoshida sensei előtt. További danvizsgák:

1992, 1996, 2001: nidan, sandan, yodan Fujita Masatake shihan előtt.

2007: Fujita Masatake shihan által a Kagamibirakin odaítélik az 5. dant.

1993: Fujita Masatake shihan edzőtáborát szervezi meg Tatán.

1996: Fujita sensei újabb szemináriumának megszervezése Tatán.

1997: az aikido bevezetése Szlovákiában (Rév-Komárom), ahol a mai napig folynak az edzések.

2005: Mori Tomohiro Aikikai-instruktor edzőtáborának megszervezése Tatán.

2005: aikido-önvédelem képzés indítása a tatai Bláthy Ottó Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium belügyi osztályai számára, amely azóta sikeresen működik, sok diák szolgál azóta rendőrként.

2007: Fujita sensei utolsó magyarországi szemináriumának megszervezése Pivony Attilával.

2011: az 1986-os első edzőtábor 25 éves emlékére való találkozó megszervezése Tatán.

2013: a magyarországi vezető aikidósok és Kuribayashi Takanori shihan felterjesztése után a Kagamibirakin odaítélik neki a 6. dant.

Emellett évente számos edzőtábor, szeminárium szervezése, vezetése fűződik nevéhez.

Elsner sensei további célja a napi gyakorláson és önfejlesztésen túl az aikidó megőrzése és pontos továbbadása a jövő generációjának, és O’Sensei tanításának és üzenetének minél több emberhez való eljuttatása, közvetítése.

Péntek Sándor

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió