Elhunyt az aikidosok nagy alakja

 
Nagy veszteség érte a világ és Magyarország aikidóját. Japánban elhunyt Fujita Masatake 8. danos mester, aki többek között a tatai székhelyű Aikido Alapítvány nemzetközi technikai vezetője is volt. (2014.06.06.)

Nagy veszteség érte a világ és Magyarország aikidóját. Japánban elhunyt Fujita Masatake 8. danos mester, aki többek között a tatai székhelyű Aikido Alapítvány nemzetközi technikai vezetője is volt. (2014.06.06.)

 

Fujita shihan 1937-ben született a kínai Mandzsúriában levő Csangcsun városban. Családja 1948-ban települt vissza a japán Hokkaido szigetre, Sapporo városába. 1956-ban beiratkozott a tokiói Takushoku Egyetemre, ebben az időben ismerkedett meg az aikidóval.

Miután Fujita shihan elvégezte az egyetemet, egy kormányügynökségnél dolgozott 7 éven át.

Az Aikikai Hombu dojo 8. danos nagymestere, az aikido-technikák erőteljes végrehajtásáról volt híres. Oktatási stílusát általában úgy ismerik, mint a testmozgás Fujita-féle elméletét. Ő vezette be a progresszív edzésmódszert, melyben először a helyes testtartást tanítják meg, utána a technika végrehajtásához kedvező helyzetbe való, helyes kitérést.


Fujita shihan széles körben beutazta a világot tanításával. Az elmúlt évek során élenjáró szerepet töltött be az aikido európai népszerűsítésében.

Két alkalommal (1993-ban és 1996-ban) Elsner László, az Aikdo Alapítvány elnöke szervezett számára Tatán szemináriumokat, melyeken rengeteg hazai és külföldi képviseltette magát. Hatalmas tudása, tapasztalata mellé rendkívül vonzó és kedves személyiség társult. Egyik híres írása, a „Köríves mozgás és a harmónia” szelleme hűen tükrözi hitvallását és nézeteit. Ebben leírta, az aikido az a harcművészet, melynek célja, hogy egészséges legyen a test számára és békés a szellemében, hogy elkerüljük a másokkal való konfliktust, a természet beszennyezését, hogy elvonatkoztassunk a fizikai erő felhasználásától. Cél a természettel való eggyé válásra törekvés. Ez az aikido lényege. Amikor erő csap össze erővel, azt nevezzük küzdelemnek, illetve konfliktusnak. Az aikido nem az erők összecsapása, hanem az erők egyesülése, amely által megoldódhatnak a konfliktusok.

 
Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió