Aikidósok évfordulója Tatán

 
25 év. Nem kevés egy ember életében, sem egy harcművészetében. Ennyi ideje került sor ugyanis az első magyarországi aikido edzőtáborra, melyet a japán mester,  Yunichi Yoshida tartott, s amelynek Tata adott otthont. (2011.07.22.)

25 év. Nem kevés egy ember életében, sem egy harcművészetében. Ennyi ideje került sor ugyanis az első magyarországi aikido edzőtáborra, melyet a japán mester,  Yunichi Yoshida tartott, s amelynek Tata adott otthont. (2011.07.22.)

 Ezzel a város belépett egy dinamikusan fejlődő, s népszerűvé vált ágazat történelmébe. Rendkívül fontos lépés volt ez a további előrehaladás és a nemzetközi kapcsolatok felvétele szempontjából. Az aikido azóta nagy utat járt be Magyarországon, honi követői magas színvonalat képviselnek nemzetközi szinten is.

A tábor főszervezője Elsner László 5. danos mester volt, csakúgy, mint 25 évvel ezelőtt. A július 15-17-ig tartó rendezvényre a Tatai Honvéd Atlétikai Club tornacsarnokában került sor. A résztvevők edzésekkel és különféle programokkal töltötték az időt. A tréningeket Günther Stéger osztrák mester vezette, aki 1986-ban szintén itt volt és komoly részt vállalt az aikido magyarországi meghonosításában.

A szombat délelőtti edzés után a csapat hajóval kiutazott az Építők-parkjába egy közös ebédre, majd onnan szintén hajóval vissza a délutáni edzésre. A közös vacsora után este filmvetítésre került sor, melyen az 1986-ban itt történteket elevenítették fel az egybegyűltek (benne az Angol-parkban tartott bemutatóval).

A jubileumra sajnos nem tudott eljönni az összes meghívott, aki 25 éve is itt volt, azonban így is szép számban jelentek meg az aikido alapjainak magyarországi letéteményesei és vezető alakjai, mint: Elsner László, Várszegi Rudolf, Bodnár Gyula (a 25 évvel ezelőtti szervezői stáb tagjai), Molnár János, Márton Imre. Rajtuk kívül sok „régi” és „új” aikidoka tette tiszteletét. Az idősebbek sokat nosztalgiáztak, a fiatalabbak pedig első kézből ismerhették meg az aikido hazai történelmét.

Elsner László, a tábor főszervezője elégedett volt az eseményen tapasztaltakkal, a résztvevők létszámával (akik, mint az elmúlt évek alkalmával, ismét megtöltötték a Bláthy Ottó iskola kollégiumát, valamint a Krisztina-házat), valamint külön köszönetét fejezte ki a rendezvény sikeréért Komáromi Lajos THAC elnöknek a nívós helyszínért, Németh Józsefnek, a Marco Polo étterem vezetőjének és főszakácsának, Sterczel Miklósnak a kiváló étkeztetésért (ugyanúgy, mint 25 évvel ezelőtt!), továbbá mindenkinek, aki segített a szervezésben.

Várszegi Rudolf 5. danos mester-a magyar aikido és a magyarországi harcművészet nagyrabecsült és meghatározó alakja- szintén elégedettségének adott hangot, és reményét fejezte ki, hogy 25 év múlva még többen ismerkedjenek meg ezzel a csodálatos harcművészettel.

Tatát tehát méltán nevezhetjük a magyar aikido egyik történelmi fellegvárának, ahol Elsner Lászlónak köszönhetően immáron több, mint negyed évszázada töretlenül fejlődik, s annyi megpróbáltatás és bizonytalanság után is halad az 50 éves évforduló felé.

A tatai aikidósok következő eseménye a július végi veszprémi edzőtábor lesz, majd szeptembertől újra megkezdődnek a rendszeres edzések a THAC-on. Felnőtt edzések: hétfő-szerda-péntek 19.00-20.30, gyermek edzések: szombatonként 09.30-11.00-ig.

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió