Iváncsik Mihály: “Elszaladt mellettünk a világ”

 
Iváncsik Mihály nevét mindenki ismeri, aki jártas a honi kézilabdában. Tagja volt a Győr háromszoros- 1987-ben, 1989-ben és 1990-ben-bajnok csapatának, illetve az 1985-86-os szezonban IHF kupát nyert. Kétszer volt világ- (1989, 1991) és egyszer Európa-válogatott. Három fia van, Gergő, Tamás és Ádám. A két idősebb korábban az MKB Veszprémet, míg a legifjabb a Tatabánya csapatát erősítette. Mindhárom fia szélsőként játszott, de csak Tamás lett jobbszélső, mint az édesapja.  Iváncsik Mihály pályafutása végén az NB II-es Komáromban játszott, majd 2009-ben befejezte aktív sportolói pályafutását. Az egykori világválogatottat kérdeztük, mit gondol a mai kézilabdáról. (2018.03.01)
  • Iváncsik Mihály
  • - Hogyan él napjainkban egy egykori világklasszis kézilabdás?
    - Teszem a dolgom a civil életben. Dolgozom, valamint rengeteg időt töltök a négy gyönyörű unokámmal.

  • - Követi kézilabdát a mai napig?
    - Nemhogy követem még játszom is. Most készülünk a fiúkkal az Öregfiúk Európa Bajnokságra. Persze a régi játékostársakkal is tartjuk a kapcsolatot. A fiaim meccseire is kijárok, ha tehetem. Tamás Győrben, Ádám pedig Szigetszentmiklóson játszik.

  • - Mi a véleménye a mai “modernebb” kézilabdáról?
    - A játék nagyon felgyorsult, látványos és kőkemény lett. Néhol igazi gladiátorokat látunk. Nagyon sok jó játékos van jelenleg is. Nekem a legjobban a franciák játéka tetszik. Gyors lerohanások, mozgékony játék.

  • - Hogy vélekedik a magyar kézilabdáról?
    - Sajnos az utóbbi időben elszaladt a világ mellettünk. Ezt bizonyítja az utóbbi idők eredménytelensége. Jobban rá kell feküdni az utánpótlás nevelésre, lehetőséget adni a fiataloknak. A sok légiós miatt kicsit felhígult a bajnokság.

  • - Visszatekintve pályafutására mi volt a legjobb élménye?
    - Az egész pályafutásom egy nagyon nagy élmény volt. Bajnoki címek, kupagyőzelmek. Mégis amit kiemelnék az a 92′-es olimpia ahol negyedik helyen végeztünk valamint a svájci vb.  1986-ban. Sajnos szoros mérkőzésen vereséget szenvedtünk Jugoszláviától.

  • - Kiemelkedő játékos volt annak idején, rendkívüli technikával megáldva. Mit gondol, ha most lenne fiatal ugyanolyan karriert tudna befutni?
    - Magamat ismerve ugyanazt a szintet megugranám. Ráadásul a mai kézilabdában a profik díjazása is sokkal kiemelkedőbb.

  • - Mindhárom fia a kézilabdát választotta nem kis sikerrel. Mi lesz az unokák sorsa? Látunk újabb Iváncsikot a pályákon hamarosan?
    - Bízom benne, hogy az Iváncsik név nem fog kikopni a kézilabdás berkekből.
    Süle Ádám (thejumpshot.com)
Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió