Pilismaróton rúgták a bőrt

 
Nagy érdeklődés jellemezte a mintegy 20 csapat részvételével rendezett labdarúgótornát a Komárom-Esztergom megyei településen. Ezúttal a középsúlyos értelmi fogyatékossággal élők alkotta csapatok léptek pályára, illetve egyesített csapatok is bekapcsolódhattak a megmérettetésbe, külön csoportokban. Érkeztek csapatok például Diósjenőről, Budapestről, Homokról is. (2017.06.09)

Ismét Grassroots torna PilismarótonA szabadtéri eseményt az 1989 óta működő Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ), a Magyar Labdarúgó Szövetség Grassroots Igazgatósága, valamint Pilismarót Önkormányzata bonyolította le közösen. A megnyitóünnepségen beszédet mondott és üdvözölte a csapatokat Dr. Beer Miklós, Váci megyéspüspök, a verseny fővédnöke, valamint Pergel István polgármester, Lengyel Lajos MSOSZ elnök, Petrika Ibolya MLSZ Grassroots koordinátor és Dr. Jády György MSOSZ országos sportigazgató is.
Az eseményt megtisztelte jelenlétével többek között Wisinger János az MSOSZ örökös, tiszteletbeli elnöke, Dr. Kecskés Imre, az MSOSZ labdarúgó szakágának korábbi vezetője, és Kéhner László KEM Labdarúgó Szövetség igazgató. Jelen volt még a Pilismaróti egyházak képviseletében, Nt. Kovály Erzsébet református lelkész is. A torna lebonyolítását Kaliczka Bernadett, az MSOSZ labdarúgás szakágvezető helyettese vállalta magára.
Az MLSZ Grassroots-programja hat esztendeje támogatja az értelmi fogyatékossággal élők és tanulásban akadályozottak labdarúgását, az ország különböző pontjain tart rendszeresen regionális tornákat számukra. A program célja az, hogy minden focizni vágyó, sérült ember számára biztosított legyen a labdarúgás lehetősége, a játék öröme.
Pilismarót ötödik alkalommal adott otthont a szociális program rendezvényének, ezúttal 150 fiatal futballozott az egész napos program során.
Sajnos Magyarországon még mindig nem eléggé ismert a Grassroots fogalma, de ha valaki eljönne és látná ezeket a rendezvényeket, akkor azt mondaná, van értelme nagy számban szervezni ilyen tornákat. A magyar futball ereje és alapja mindig is az amatőrfutball volt, aminek mindenki számára elérhetőnek kell lennie. Az pedig Pilismaróton is bebizonyosodott, hogy a futballnak fantasztikus összetartó ereje van.
Az eredményhirdetés után a csapatok élményekkel telve, boldogan indultak haza intézményeikbe, megköszönték a lehetőséget és kiemelték, hogy nagyon jól érezték magukat, és szívesen jönnek máskor is Pilismarótra.

SPECIÁLIS OLIMPIA=A GYŐZTESEK VILÁGA
A Magyar Speciális Olimpia Szövetség 1989 óta akkreditált tagja a Special Olympics International-nek. Az anyaszervezetet 1968-ban hozta létre Washington, D.C.-ben a híres Kennedy család tagja, Eunice Kennedy Shriver. Mára a Földet behálózó nemzetközi mozgalomról beszélhetünk: 169 ország,  5,355,245 sportoló, 1,147,292 edző & önkéntes működik közre benne. Küldetésünk, hogy egész éven át tartó, rendszeres edzés- és versenyprogramot biztosítsunk a 8 éves és annál idősebb értelmi fogyatékossággal élő és halmozottan sérült emberek számára.
A speciális olimpikonok rendkívül sikeresek a világversenyeken is. Legutóbb, idén márciusban az ausztriai Speciális Olimpia Téli Világjátékokon 13 arany-, 6 ezüst- és 9 bronzérmet nyertek a magyar küldöttség tagjai.
90 tagszervezetén keresztül több mint 2000 leigazolt sportolója van a szövetségnek. 15 nyári és 5 téli sportágat kínálnak, valamint az ún. motoros aktivitási tréning programot azon súlyosan, halmozottan sérült sportolóinknak, akik a hivatalos sportágakban nem tudnak részt venni. Az egyik legnépszerűbb sportág a szervezeten belül a labdarúgás.
A sporton keresztül erőt adnak a versenyzőknek, miközben formálják az őket körülvevő világ szemléletét, közösségeket fejlesztenek. Szakembereik olyan társadalomért dolgoznak, ahol minden ember, függetlenül képességeitől, elfogadott, szívesen látott és értékén kezelt. Tevékenységük sportolóközpontú, család centrikus, önkéntesek által vezérelt.

Szőke Viktória

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió