Pilismarót a grassroots otthona

 
Immár hatodszor ad otthont Pilismarót a hagyományos Grassroots Labdarúgó Tornának, melyet középsúlyos értelmi fogyatékossággal élők alkotta, illetve egyesített csapatok számára írtak ki. A megmérettetésre május 9-én kerül sor a község sporttelepén. (2018.04.01)

Grassroots Pilismaróton - 2018

A VII. Grassroots Labdarúgó Torna
A verseny rendezője a Magyar Speciális Olimpia Szövetség, a Magyar Labdarúgó Szövetség Grassroots Igazgatósága, Pilismarót Önkormányzata és a Pilisi Parkerdő Zrt. A torna célja, hogy versenylehetőséget biztosítsanak az értelmi fogyatékossággal élő sportolóknak a Speciális Olimpia mozgalom és a labdarúgás népszerűsítése.
Az idei verseny fővédnökei Dr. Beer Miklós, váci megyéspüspök és Steinbach József püspök, védnökei pedig Wisinger János, örökös, tiszteletbeli MSOSZ elnök és Dr. Kecskés Imre, egykori MSOSZ labdarúgó szakágvezető.
Az MLSZ Grassroots-programja hét esztendeje támogatja az értelmi fogyatékossággal élők és tanulásban akadályozottak labdarúgását, az ország különböző pontjain tart rendszeresen regionális tornákat számukra. A program célja az, hogy minden focizni vágyó, sérült ember számára biztosított legyen a labdarúgás lehetősége, a játék öröme.
Sajnos Magyarországon még mindig nem eléggé ismert a Grassroots fogalma, de ha valaki eljönne és látná ezeket a rendezvényeket, akkor azt mondaná, van értelme nagy számban szervezni ilyen tornákat. A magyar futball ereje és alapja mindig is az amatőrfutball volt, aminek mindenki számára elérhetőnek kell lennie. Az pedig Pilismaróton is bebizonyosodik évről-évre, hogy a futballnak fantasztikus összetartó ereje van. A tavalyi tornán 20 csapat 150 játékosa rúgta a bőrt, és tért haza számos élménnyel gazdagabban.

Speciális Olimpia - a győztesek világa
A Magyar Speciális Olimpia Szövetség 1989 óta akkreditált tagja a Special Olympics International-nek. Az anyaszervezetet 1968-ban hozta létre Washington D.C.-ben a híres Kennedy család tagja, Eunice Kennedy Shriver. Mára a Földet behálózó nemzetközi mozgalomról beszélhetünk: 169 ország, 5.355.245 sportoló, 1.147.292 edző és önkéntes működik közre benne. Küldetésük, hogy egész éven át tartó, rendszeres edzés- és versenyprogramot biztosítsanak a 8 éves és annál idősebb értelmi fogyatékossággal élő és halmozottan sérült emberek számára.
A speciális olimpikonok rendkívül sikeresek a világversenyeken is. Legutóbb, tavaly márciusban az ausztriai Speciális Olimpia Téli Világjátékokon 13 arany-, 6 ezüst- és 9 bronzérmet nyertek a magyar küldöttség tagjai.
90 tagszervezetén keresztül több mint 2000 igazolt sportolója van a szövetségnek.
15 nyári és 5 téli sportágat kínálnak, valamint az ún. motoros aktivitási tréningprogramot azon súlyosan, halmozottan sérült sportolóinknak, akik a hivatalos sportágakban nem tudnak részt venni. Az egyik legnépszerűbb sportág a szervezeten belül a labdarúgás.
A sporton keresztül erőt adnak a versenyzőknek, miközben formálják az őket körülvevő világ szemléletét, közösségeket fejlesztenek. Szakembereik olyan társadalomért dolgoznak, ahol minden ember, függetlenül képességeitől, elfogadott, szívesen látott és értékén kezelt. Tevékenységük sportolóközpontú, családcentrikus, önkéntesek által vezérelt.

TO

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió