Bemutatták dr. Szilvási Csaba könyvét

 
Tatabányán, a Kortárs Galériában mutatták be barátok és a téma iránt érdeklődők előtt dr. Szilvási Csaba: Barangolás a labdarúgás szókincstárában című művét, amely páratlan a maga „nemében”. Eddig ilyen kötet még nem született, hiszen nyelvészeti szempontból közelíti meg a futballt, többek között az edzők, a játékosok, az újságírók által használt szakzsargont, kifejezéseket, szlenget is elemzi. Mindez egyébként egy több mint három esztendős gyűjtőmunka eredménye. (2017.01.16)

Szilvási Csaba dedikál


A sajtótájékoztatón elsőként Khéner László, az MLSZ megyei igazgatója szólt néhány szót a megjelentekhez. Említést tett arról, hogy a mű kiadása hármas összefogás eredménye, hiszen az MLSZ Komárom-Esztergom Megyei Igazgatósága, az MLSZ, illetve Tatabánya város önkormányzata támogatásával valósult meg.


Dinnyés Márton, az MLSZ kommunikációs osztályvezetője arról szólt, hogy a szövetség törekszik arra, hogy minden olyan történetet, gyűjteményt, ami a futball kultúrtörténeti hátterével foglalkozik, igyekszik felkarolni. A könyv tudományos, tényekre alapuló fejezetei mellett a játékosságát, szellemességét emelte ki, pontosabban, hogy a hétköznapok realitásával közelíti meg a futballt.


Turainé John Katalin, Tatabánya alpolgármestere felelevenítette azt, hogy a tavalyi Európa-bajnokság idején milyen élményekkel gazdagodott a kivetítők előtt. „Egy emberként” szurkolt mindenki megyeszékhelyünkön is, amely összekovácsolta a lakókat, és a környékben élőket, akik együtt nézték a mérkőzéseket Tatabánya központjában. Az alpolgármester asszony úgy fogalmazott, a pozitív tapasztalatai hatására, bár addig nem volt nagy drukker, rájött, ahogy a szurkolóknak, a játéknak, úgy ennek a könyvnek is lelke van.

A sajtótájékoztató szereplői


Dr. Kancz Csaba, az MLSZ megyei társadalmi elnöke szerint is Szilvási Csaba lelke kellett ahhoz, hogy a kéziratból érdekes olvasmány, hiánypótló könyv legyen. - A labdarúgás iránti elkötelezettsége és a magyar nyelv és irodalom szeretete tette élővé a kéziratot. Nagy bravúr, és Magyarországon egyedülálló teljesítmény, hogy a legnépszerűbb sportot nyelvi leleménnyel hozta össze. Ennek köszönhető, hogy a pontos elemzések, etimológiai részek izgalmas történetekkel szövődnek össze. Ennek eredménye az élvezetes, érdekes mű, amely olvasóját az első soroktól az utolsó mondatig magával ragadja. Köszönjük Csaba fáradozásodat, és azt, hogy megajándékoztál minket munkásságod egyik legkarakteresebb alkotásával - fogalmazott dr. Kancz Csaba.

Vargáné Vojnár Katalin


Vargáné Vojnár Katalint, a tatabányai Mikes középiskola igazgatónőjét kérték fel, a könyv és a szerző méltatására. A vezető elárulta, hogy családja révén már gyermekkorától kezdve a játéktér szélén szurkol a mai napig. Az alkotást igazi ritkaságnak, parádés „aranygólnak” titulálta – focinyelvre lefordítva –, ugyanis egyrészt arany, mert kuriózum, másrészt gól, vagyis valódi telitalálat teljes egészében. Az igazgató asszony bő eperfához hasonlította a könyvet, amely tele van szógyümölcsökkel, és olvasmányos anekdotákkal. A köszöntő végén elmondta, egy ajándékkal is készült valamennyi megjelent érdeklődőnek, és a sajtó képviselőinek, mégpedig stílszerűen sárga és piros lapokkal, amelyeken egy idézet volt olvasható.


Dr. Szilvási Csaba azt hangsúlyozta, hogy a könyv megírásakor nem az egyéni becsvágy fűtötte, hanem a témát gondolta érdekesnek. A kiadáshoz azonban szükséges volt egy csapatra, akik letették a voksukat a kézirata mellett, és összefogtak a kötet kiadása érdekében.

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió